Kule kolorowej energii dla Pacjentów Centrum Onkologii: remont największej poczekalni zakończony!

Każdego tygodnia ok. 1500 Pacjentów z całej Polski oczekuje na wizytę w Poradni Onkologicznej warszawskiego Centrum Onkologii - Instytutu. Do tej pory było to miejsce ciemne, które nie napawało optymizmem. Tymczasem eksperci wskazują, że odpowiednio dobrane kolory i projekt wnętrza mają korzystny wpływ na samopoczucie Pacjenta onkologicznego i jego nastawienie do przejścia przez raka. Fundacja Rak'n'Roll-Wygraj Życie! oddaje do użytku jasną, funkcjonalną przestrzeń przyjazną Pacjentom.

Każdy chory i jego bliski przekraczający próg Centrum Onkologii potrzebuje sił i wsparcia, by przejść przez raka. W Poradni Onkologicznej spotykają się osoby, które po raz pierwszy stawiają czoła diagnozie oraz te, które są w trakcie terapii lub zakończyły już leczenie – Pacjenci w różnej kondycji zarówno psychicznej, jak i fizycznej. Dotychczasowe wnętrze mogło przytłaczać - ciemna boazeria, niewygodne krzesła, wysłużone łazienki, puste ściany, brak roślin, światła i powietrza. Czas oczekiwania na wizytę – bez względu na to, jak długo trwa, zawsze jest niezwykle stresujący dla Pacjenta i Jego bliskich. Dlatego zależało nam na tym, żeby w jakimkolwiek stopniu zmienić miejsce tego oczekiwania na bardziej przyjazne – mówi dr n. med. Beata Jagielska, zastępca dyrektora ds. lecznictwa otwartego i rozliczeń świadczeń zdrowotnych COI. W badaniu ankietowym, które dyrekcja COI przeprowadziła wśród Pacjentów, właśnie poczekalnie (dostępność miejsc siedzących oraz jakość toalet) wskazane były jako obszary, w których zmiany są niezbędne.

Leczenie to nie tylko procedury medyczne, ale również wsparcie społeczne i życzliwe otoczenie, w jakim człowiek chory ma powracać do zdrowia – mówi dr Mariola Kosowicz, psychoonkolog, Kierownik Poradni Psychoonkologii COI. Szpital, poradnia przyszpitalna, to miejsca częstego pobytu osób chorych i ich bliskich. Dlatego też czym bardziej życzliwe otoczenie, m in. otaczające kolory, tym większy komfort dla osób cierpiących z powodu choroby. Kolory mają duży wpływ na samopoczucie człowieka. Jedne wprowadzają napięcie, rozdrażnienie, a inne łagodzą napięcia i stres. Życzliwe, estetyczne wnętrze to również oddanie szacunku osobom zmagającym się ze stresem choroby – podkreśla.

Poczekalnie w przychodniach onkologicznych to zwykle miejsca szare, przygnębiające i zatłoczone. Dlatego Fundacja Rak’n’Roll – Wygraj Życie! od pięciu lat zmienia rzeczywistość chorych, zmieniając przestrzenie, w których spędzają najwięcej czasu. Projekt Poczekalnie Onkologiczne został zainicjowany przez założycielkę Fundacji, Magdę Prokopowicz i jest wynikiem jej własnych doświadczeń i potrzeby zmiany. Jedną z głównych rak’n’rollowych zasad jest tworzenie warunków, by chorzy onkologicznie mogli żyć godnie, dobrze i szczęśliwie, pomimo raka. Wiemy, że godziny oczekiwania na wizytę mogą być lepsze. Dlatego remontujemy kolejne poczekalnie poradni onkologicznych oraz pokoje dzienne na oddziałach, by choć odrobinę wesprzeć Pacjentów w tym trudnym czasie oraz odwrócić ich uwagę od problemu, z którym tam przychodzą – podkreśla Joanna Rokoszewska-Łojko, dyrektor zarządzająca Fundacji Rak'n'Roll - Wygraj Życie!, koordynatorka programu „Poczekalnie Onkologiczne”. Do tej pory wyremontowaliśmy poczekalnie, m.in. w Katowicach, Olsztynie, Poznaniu, Zielonej Górze, Warszawie i Wieliszewie – dodaje.

Renowacja Poradni Onkologicznej COI była największym z dotychczasowych przedsięwzięć remontowych Fundacji Rak’n’Roll. Budynki i cała infrastruktura kompleksu Centrum Onkologii na Ursynowie liczy 30 lat! Stopień zużycia jest bardzo duży, niektóre pomieszczenia nigdy nie przechodziły remontu… - mówi Elżbieta Barańska, zastępca dyrektora ds. techniczno-administracyjnych, COI. Wszystkie siły i środki przeznaczamy  na procedury medyczne, czyli ratowanie życia i zdrowia naszych Pacjentów. Na większe, a nawet mniejsze remonty nie mamy niestety funduszy. Dlatego takie gesty i działania dla nas - a przede wszystkim dla naszych Pacjentów -  są niezwykle cenne i bardzo za nie dziękujemy - dodaje.

Generalnemu remontowi poddano 200m2 powierzchni. Odnowione zostały łazienki, rozprowadzona instalacja wentylacyjna, naprawione ściany i drzwi. Zniknęła ciężka i ciemna boazeria. Cała przestrzeń została pomalowana, a stare siedziska zastąpiono wygodnymi, kolorowymi fotelami i miękkimi krzesłami. Ściany ozdobiły zdjęcia osób, które przeszły przez raka i chcą dzielić się swoim doświadczeniem z tymi, którzy są na początku lub w trakcie tej drogi.

Remont został sfinansowany z darowizn celowych partnerów programu „Poczekalnie Onkologiczne”: Kulczyk Foundation oraz Akzo Nobel.

W kolejnym etapie prac odświeżona zostanie poczekalnia przy wejściu E oraz powstanie Punkt Informacyjny przy głównym wejściu do Centrum Onkologii, wskazywany przez Pacjentów jako największa obecnie potrzeba dla lepszego działania COI.

IMG_2068.JPG

IMG_2094.JPG

IMG_2059.JPG

RnR COI12.jpg

RnR COI15.jpg

RnR COI2.jpg

RnR COI3.jpg

RnR COI14.jpg

RnR wlaczniki.jpg

RnR maly korytarz.jpg

RnR hol glowny.jpg

RnR wyjscie polnocne.jpg

RnR lazienka damska.jpg

RnR lazienka meska.jpg

Pójdź do ślubu w sukni Agaty Młynarskiej i wesprzyj kobiety chore na raka!

Marzysz o tym, aby Twoja suknia ślubna była najpiękniejsza i inna niż wszystkie? W dniu ślubu chciałabyś wyglądać jak Gwiazda z pierwszych stron gazet? Chętnie oddałabyś się w ręce projektantki, która specjalnie dla Ciebie stworzyłaby niepowtarzalną i skrojoną idealnie na twoją miarę kreację? Już od dziś masz na to szansę! Telewizja TLC i Fundacja Rak’n’Roll-Wygraj Życie! poszukują dziewczyny, która pójdzie do ślubu w sukni Agaty Młynarskiej. Wyjątkowa kreacja dyrektor TLC zostanie poddana zjawiskowej metamorfozie, spełniającej marzenia przyszłej panny młodej, przez Magdalenę Sochę-Włodarską – projektantkę i ekspertkę programu „Sposób na suknię”. Dochód z jej sprzedaży zasili konto Fundacji Rak’n’Roll i pomoże wesprzeć kobiety, które na co dzień borykają się z chorobą nowotworową.

Pójdź do ślubu w sukni Agaty Młynarskiej i wesprzyj kobiety chore na raka!