Dzień Boskich Matek ogłosiliśmy w 2015 r., by budować w społeczeństwie świadomość, że w ciąży można zachorować onkologicznie i można, bezpiecznie dla dziecka, w tym czasie się leczyć – mówi Marta Ozimek-Kędzior, koordynatorka programu Boskie Matki, członek zarządu Fundacji Rak'n'Roll. Ten dzień to również wyraz wsparcia wszystkich kobiet, które były lub są w takiej sytuacji. W Fundacji mamy świadomość, że to bardzo trudna sytuacja, decyzje, i zostawiamy je kobietom. Dbamy, aby miały dostęp do najlepszej opieki i wspieramy w każdej sytuacji - dodaje.

Boskie Matki mówią, że czują się samotne, niezrozumiane, zagubione. Stają przed dramatycznymi wyborami i część pytań zostaje z nimi na długo, czasem na zawsze.  To jedno z najtrudniejszych doświadczeń życiowych, kiedy radość z macierzyństwa przeplata się ze lękiem o życie i zdrowie, własne i dziecka. Potrzebujemy wiedzieć, że społeczeństwo nas rozumie, akceptuje, wspiera, nie ocenia – mówi Monika Dąbrowska, Boska Matka, członek zarządu Fundacji Rak’n’Roll.

Każdego roku w Polsce u około 500 kobiet nowotwór jest diagnozowany w trakcie ciąży lub do roku po jej rozwiązaniu. Niestety lekarze obserwują stały wzrost liczebności tej grupy. Dzieje się tak z powodu wzrostu zachorowań na choroby onkologiczne, późnego macierzyństwa oraz występowania nowotworów w coraz wcześniejszym wieku.

Dlatego Fundacja Rak’n’Roll wraz z Ekspertami zwraca się z apelem zarówno do środowiska medycznego, jak i bezpośrednio do kobiet, o zachowanie czujności onkologicznej w trakcie ciąży, korzystanie z badań diagnostycznych oraz stosowanie właściwych terapii umożliwiających zachowanie ciąży. Ciąża nie chroni przed zachorowaniem na nowotwór, choć wielu z nas wydaje się, że to czas szczególnej ochrony dla kobiety - mówi prof. dr hab. n. med. Mirosław Wielgoś, Rektor Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Kierownik I Katedry i Kliniki Położnictwa i Ginekologii, Konsultant Krajowego w dziedzinie Perinatologii, Prezes Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Sytuację dodatkowo utrudnia fakt, iż objawy choroby często są wręcz identyczne z objawami ciąży. Nawet tak charakterystyczny symptom jak wyczuwalne guzki w piersi są składane na karb ciąży, tymczasem może to być rak piersi. Dlatego, jeśli są jakiekolwiek podejrzenia, należy przeprowadzić badania diagnostyczne. Tym bardziej, że większość z nich jest bezpieczna i dla matki, i dla dziecka - podkreśla prof. Wielgoś.

Ciąża to często jedyny czas w życiu kobiety, gdy dostęp do badań jest ułatwiony a ich częstotliwość pozwala na dokładne monitorowanie zdrowia matki i dziecka. Apeluję do moich Kolegów, abyśmy byli czujni i dobrze wykorzystywali tę możliwość. Im wcześniej zdiagnozowana choroba, tym większe szanse na wyleczenie. Dlatego proszę nie zwlekać – mówi prof. Wielgoś. Kolejna ważna rzecz to leczenie. Dzięki rozwojowi medycyny praktycznie każdy rodzaj leczenia onkologicznego można stosować w ciąży, i chemioterapię, i chirurgię, czasami nawet radioterapię. Powtórzę za onkologami - ciąża nie zmienia rokowań dotyczących choroby. Jednak chciałbym jednoznacznie podkreślić, że to są wymagające pacjentki i prowadzenia ich mogą podjąć się tylko doświadczeni lekarze i wyspecjalizowane ośrodki. Jednak jest to możliwe, ba, w tej chwili jest to standard w opiece nad kobietą ciężarną - podkreśla.

Aby uporządkować i upowszechnić wiedzę na temat prowadzenia ciąży z równoległym leczeniem onkologicznym, zespół 25 ekspertów w dziedzinie onkologii, ginekologii i położnictwa pod przewodnictwem prof. Mirosława Wielgosia oraz prof. Macieja Krzakowskiego, Konsultanta Krajowego w dziedzinie Onkologii, opracował i opublikował "Standardy postępowania diagnostyczno-terapeutycznego u kobiet w ciąży chorych onkologicznie".

6 października po raz trzeci będziemy obchodzić Dzień Boskich Matek. W tym roku  pomyśleliśmy o muralu, bo to piękna i trwała forma komunikacji społecznej. Weszliśmy w przestrzeń miejską, by pokazać, że Boskie Matki są wśród nas. – mówi Ozimek-Kędzior. Obraz „Boskiej Matki” namalował artysta, od początku związany z fundacją, współtworzący jeszcze ideę Boskich Matek z Magdą Prokopowicz, no i pięknie portretujący kobiety – Michał Warecki. Symboliczna boska jest piękna, kobieca, dostojna, refleksyjna. Kolorystyka obrazu energetyczna, wyrazista, mocna w swoim wyrazie – dodaje.

Ucieszyłem się, że Rak’n’Roll zaprosił mnie do współpracy. To jest moje miasto i moja ćwiartka miasta. Mam nadzieję, że trochę się przyczyniłem do jego uładnienia - mówi artysta. Temat Boskiej Matki jest mi szczególnie bliski nie tylko dla tego, że jestem przy nim od dawna, że w niego wierzę i że jest klasycznym wręcz tematem w sztuce. Jest mi bliski, bo Boska Matka to piękna kobieta – dodaje.

O wartości estetycznej muralu mówi także Krzysztof Strzałkowski, Burmistrz Dzielnicy Wola, dzięki któremu Fundacja mogła zmaterializować projekt. Mural to forma sztuki, dzięki której przestrzeń miejska zaciekawia, inspiruje, niekiedy porusza. Wielkoformatowa grafika przy ul. Wroniej 50 wymownie podejmuje temat leczenia onkologicznego przez kobiety w ciąży i mam nadzieję, że projekt będzie ważnym krokiem w zwiększaniu świadomości o chorobach nowotworowych. Warto podkreślić, że pomoc kobietom w ciąży chorym na raka oferuje szereg placówek na Woli, wśród nich Szpital Specjalistyczny św. Zofii. Placówka współpracuje z jednostkami o profilu onkologicznym, udziela kobietom opieki położniczej, ginekologicznej i psychologicznej.

Projekt muralu połączył wielu ludzi dobrej woli (Woli!;) i tylko dzięki ich zaangażowaniu mógł powstać i pełni swoją rolę, dlatego z całego serca dziękujemy:
- Michałowi Wareckiemu (www.warecki.com.pl; Galeria Warecki na fb ) – za projekt „Boskiej Matki”;
- Urzędowi  Dzielnicy Wola i Zakładowi Gospodarowania Nieruchomościami w Dzielnicy Wola – za zgodę i udostępnienie ściany na wykonanie muralu;
- firmie AkzoNobel (producentowi farb Dulux, Nobiles, Sadolin, Hammerite)  – za przekazanie materiałów na realizację muralu;
- firmie Good Looking Studio – za profesjonalną realizację muralu.

„Boskie Matki” to misyjny projekt Fundacji, spełnienie marzenia założycielki - Magdy Prokopowicz, która po własnych doświadczeniach, walce o możliwość leczenia onkologicznego i zachowania ciąży, postanowiła głośno mówić o tym, że „z rakiem można żyć, a nawet życie dawać”. W 2015 roku Fundacja Rak’n’Roll uruchomiła Program kompleksowej opieki dla kobiet w ciąży chorych na raka „Boskie Matki”. Do dziś skorzystało z niego ponad 100 kobiet, w tym czasie powitaliśmy na świecie ponad 90 boskich dzieci, na pozostałe czekamy :). W ramach Programu podopieczne otrzymują bezpłatną pomoc onkologiczną, ginekologiczno-położniczą, psychologiczną, dietetyczną, rehabilitacyjną i urodową. W 2016 roku Fundacja wyszła z inicjatywą upowszechnienia wiedzy na temat leczenia onkologicznego kobiet ciężarnych w środowisku lekarskim. Pod przewodnictwem prof. Mirosława Wielgosia oraz prof. Macieja Krzakowskiego, Konsultanta Krajowego w dziedzinie Onkologii, 25 ekspertów w dziedzinie onkologii, ginekologii i położnictwa opracowało „Standardy postępowania diagnostyczno-terapeutycznego u kobiet w ciąży chorych onkologicznie”. W tym roku standardy weszły w życie.

Opieka oferowana w ramach Programu jest bezpłatna. Fundacja Rak’n’Roll na bieżąco zbiera fundusze na jego funkcjonowanie. Każdy może wesprzeć Program wpłacając środki na fundacyjne konto „Boskie Matki” nr : 57 1140 2017 0000 4902 1308 7103.

RnR BM2 fot. Angelika Łazuta.jpg

RnR BM3 fot. Angelika Łazuta.jpg

RnR BM5 fot. Angelika Łazuta.jpg

RnR BM4 fot. Angelika Łazuta.jpg

RnR BM1 fot. Angelika Łazuta.jpg

Badanie USG piersi w ciąży – nowe zalecenia ekspertów

Rak piersi u kobiet w ciąży jest diagnozowany nawet do 7 miesięcy później niż w grupie kobiet nieciężarnych, co dramatycznie pogarsza rokowania.  Z inicjatywy Fundacji Rak’n’Roll nad nowym i rosnącym problemem pochylili się eksperci ginekolodzy i onkolodzy. Wypracowane wspólnie zalecenia odnośnie badania USG piersi w czasie ciąży wchodzą w życie w Dzień Boskich Matek.