Ciąża zazwyczaj jest jednym z piękniejszych doświadczeń w życiu kobiety. Czasami jednak w ten czas pełen nadziei wkrada się niechciany gość – rak. Co roku u około 400 kobiet ciężarnych w Polsce diagnozowana jest choroba nowotworowa. W jednym momencie zderzają się skrajne emocje – radość i nadzieja macierzyństwa ze strachem o życie swoje i dziecka. Od matki wymagane są decyzje, które w powszechnym odczuciu wzajemnie się wykluczają. Jednak w większości przypadków można zadbać zarówno o zdrowie matki jak i dziecka. Ponad dwudziestoletnie doświadczenie lekarzy współpracujących z Fundacją oraz wyniki badań naukowych dowodzą, że można leczyć się onkologicznie i urodzić zdrowe dziecko.

Idea „Boskich Matek” powstała na cześć kobiet, które znajdowały w sobie wielką miłość i odwagę, aby walczyć o siebie i dziecko, wbrew systemowi, który nakłaniał je do przerwania ciąży jako warunku rozpoczęcia leczenia onkologicznego. To kobiety pełne miłości, odwagi, siły, po prostu boskie. Na szczęście wiedza na temat możliwości leczenia onkologicznego z zachowaniem ciąży jest coraz większa i takie sytuacje mają miejsce, ale na szczęście zdarzają się rzadziej.

Prowadzony przez Fundację Rak'n'Roll program opieki dla kobiet w ciąży chorych na raka Boskie Matki powstał, by dać kobiecie w takiej sytuacji najlepszą dostępną opiekę i umożliwić podjęcie najlepszej dla niej decyzji. Od 2015 r. objęliśmy opieką ponad 60 kobiet i powitaliśmy na świecie ponad 50 boskich dzieci. Na pozostałe czekamy. Podopieczne Fundacji otrzymują pomoc onkologiczną, ginekologiczno-położniczą, psychologiczną, dietetyczną, rehabilitacyjną i urodową.

W 2016 r. podjęliśmy z prof. Mirosławem Wielgosiem i Polskim Towarzystwem Ginekologicznym prace nad dokumentem „Standardy postępowania diagnostyczno-terapeutycznego u kobiet w ciąży chorych onkologicznie", by przybliżyć lekarzom wiedzę na temat prowadzenia ciąży z równoległym leczeniem onkologicznym, wskazać wyspecjalizowane ośrodki oraz zwrócić uwagę na, uśpioną w przypadku ciężarnych, czujność onkologiczną” mówi Marta Ozimek-Kędzior, inicjatorka programu, członek zarządu Fundacji. „W 2017 r. planujemy włączyć do standardu wizyty ginekologicznej aspekt profilaktyki onkologicznej, w postaci promocji obowiązkowego badania cytologicznego oraz wprowadzenia USG piersi” dodaje.

Pomoc kobietom w ciąży chorym na raka jest możliwa dzięki darowiznom.
Przekaż 1% i uratuj dwa życia. KRS 338803.
Więcej o działaniach Fundacji Rak'n'Roll. Wygraj Życie! na: www.raknroll.pl

RaknRoll podsumowanie 2016.pdf

pdf | 123 KB

matka ciaza rak plansza 1%.pdf

pdf | 1,93 MB

matka ciaza rak plansza.jpg

Pierwszy rok działania programu Boskie Matki! Dzień Boskich Matek

Od 2015 roku, 6 października obchodzimy jako „Dzień Boskich Matek”, na znak wsparcia dla kobiet w ciąży, które chorują onkologicznie. Ich liczba rośnie z roku na rok.Fundacja Rak’n’Roll działa czynnie na rzecz poprawy sytuacji ciężarnych z nowotworem. W ramach Programu kompleksowej opieki dla kobiet w ciąży chorych na raka „Boskie Matki” udzieliliśmy pomocy 57 podopiecznym i powitaliśmy na świecie 49 „Boskich Dzieci”. Dziś inaugurujemy wraz z ekspertami „Standardy postępowania terapeutycznego u kobiet w ciąży chorych onkologicznie” skierowane do środowiska ginekologów i onkologów.
Nowy standard postępowania diagnostyczno-terapeutycznego u kobiet w ciąży chorych na raka

Rośnie liczba kobiet, u których nowotwór zostaje zdiagnozowany w trakcie ciąży lub do roku po jej rozwiązaniu, rak’n’rollowych Boskich Matek. Aby zadbać o kobiety w tym szczególnym dla nich okresie Fundacja Rak’n’Roll wyszła z inicjatywą opracowania standardów postępowania w przypadku ciężarnych, u których zostaje rozpoznana choroba onkologiczna. Opracowane przez zespół ekspertów standardy właśnie zostały opublikowane.
Rak'n'Roll podsumowuje 2016r.!

Kolejne dwanaście miesięcy za nami! To był niezwykły rok, pełen dobrej energii i ważnych wydarzeń. W 2016 roku pomogliśmy 58 Podopiecznym w zebraniu prawie 1 900 000 zł na przejście przez raka, zorganizowaliśmy 100 warsztatów pięknościowych dla 450 kobiet w trakcie leczenia i po terapii, uruchomiliśmy program pomocy dla osób po raku, otoczyliśmy opieką 60 kobiet w ciąży chorych na raka i powitaliśmy na świecie 49 boskich dzieci (na resztę czekamy!), przerobiliśmy 22 000 przesyłek z włosami na peruki! Było też ciekawie. Grupa Kolarska WigRak przejechała #dlaJAJ Tour de Pologne na Wigry 3. Pokonując kilometry mówili o profilaktyce nowotworów jądra.
Kule kolorowej energii dla Pacjentów Centrum Onkologii: remont największej poczekalni zakończony!

Każdego tygodnia ok. 1500 Pacjentów z całej Polski oczekuje na wizytę w Poradni Onkologicznej warszawskiego Centrum Onkologii - Instytutu. Do tej pory było to miejsce ciemne, które nie napawało optymizmem. Tymczasem eksperci wskazują, że odpowiednio dobrane kolory i projekt wnętrza mają korzystny wpływ na samopoczucie Pacjenta onkologicznego i jego nastawienie do przejścia przez raka. Fundacja Rak'n'Roll-Wygraj Życie! oddaje do użytku jasną, funkcjonalną przestrzeń przyjazną Pacjentom.

iPoRaku rusza w Polskę

Ogłaszamy nabór chętnych (kobiet i mężczyzn) do wzięcia udziału w programie iPoRaku. To program wsparcia dla osób, które powróciły do zdrowia lecz nie potrafią powrócić do życia. Druga edycja programu została rozszerzona i obejmuje Warszawę, Kraków, Wrocław, Katowice, Poznań i Gdańsk.