Ciąża zazwyczaj jest jednym z piękniejszych doświadczeń w życiu kobiety. Czasami jednak w ten czas pełen nadziei wkrada się niechciany gość – rak. Co roku u około 400 kobiet ciężarnych w Polsce diagnozowana jest choroba nowotworowa. W jednym momencie zderzają się skrajne emocje – radość i nadzieja macierzyństwa ze strachem o życie swoje i dziecka. Od matki wymagane są decyzje, które w powszechnym odczuciu wzajemnie się wykluczają. Jednak w większości przypadków można zadbać zarówno o zdrowie matki jak i dziecka. Ponad dwudziestoletnie doświadczenie lekarzy współpracujących z Fundacją oraz wyniki badań naukowych dowodzą, że można leczyć się onkologicznie i urodzić zdrowe dziecko.

Idea „Boskich Matek” powstała na cześć kobiet, które znajdowały w sobie wielką miłość i odwagę, aby walczyć o siebie i dziecko, wbrew systemowi, który nakłaniał je do przerwania ciąży jako warunku rozpoczęcia leczenia onkologicznego. To kobiety pełne miłości, odwagi, siły, po prostu boskie. Na szczęście wiedza na temat możliwości leczenia onkologicznego z zachowaniem ciąży jest coraz większa i takie sytuacje mają miejsce, ale na szczęście zdarzają się rzadziej.

Prowadzony przez Fundację Rak'n'Roll program opieki dla kobiet w ciąży chorych na raka Boskie Matki powstał, by dać kobiecie w takiej sytuacji najlepszą dostępną opiekę i umożliwić podjęcie najlepszej dla niej decyzji. Od 2015 r. objęliśmy opieką ponad 60 kobiet i powitaliśmy na świecie ponad 50 boskich dzieci. Na pozostałe czekamy. Podopieczne Fundacji otrzymują pomoc onkologiczną, ginekologiczno-położniczą, psychologiczną, dietetyczną, rehabilitacyjną i urodową.

W 2016 r. podjęliśmy z prof. Mirosławem Wielgosiem i Polskim Towarzystwem Ginekologicznym prace nad dokumentem „Standardy postępowania diagnostyczno-terapeutycznego u kobiet w ciąży chorych onkologicznie", by przybliżyć lekarzom wiedzę na temat prowadzenia ciąży z równoległym leczeniem onkologicznym, wskazać wyspecjalizowane ośrodki oraz zwrócić uwagę na, uśpioną w przypadku ciężarnych, czujność onkologiczną” mówi Marta Ozimek-Kędzior, inicjatorka programu, członek zarządu Fundacji. „W 2017 r. planujemy włączyć do standardu wizyty ginekologicznej aspekt profilaktyki onkologicznej, w postaci promocji obowiązkowego badania cytologicznego oraz wprowadzenia USG piersi” dodaje.

Pomoc kobietom w ciąży chorym na raka jest możliwa dzięki darowiznom.
Przekaż 1% i uratuj dwa życia. KRS 338803.
Więcej o działaniach Fundacji Rak'n'Roll. Wygraj Życie! na: www.raknroll.pl

RaknRoll podsumowanie 2016.pdf

pdf | 123 KB

matka ciaza rak plansza 1%.pdf

pdf | 1,93 MB

matka ciaza rak plansza.jpg

Badanie USG piersi w ciąży – nowe zalecenia ekspertów

Rak piersi u kobiet w ciąży jest diagnozowany nawet do 7 miesięcy później niż w grupie kobiet nieciężarnych, co dramatycznie pogarsza rokowania.  Z inicjatywy Fundacji Rak’n’Roll nad nowym i rosnącym problemem pochylili się eksperci ginekolodzy i onkolodzy. Wypracowane wspólnie zalecenia odnośnie badania USG piersi w czasie ciąży wchodzą w życie w Dzień Boskich Matek.