Nowy standard postępowania diagnostyczno-terapeutycznego u kobiet w ciąży chorych na raka

Rośnie liczba kobiet, u których nowotwór zostaje zdiagnozowany w trakcie ciąży lub do roku po jej rozwiązaniu, rak’n’rollowych Boskich Matek. Aby zadbać o kobiety w tym szczególnym dla nich okresie Fundacja Rak’n’Roll wyszła z inicjatywą opracowania standardów postępowania w przypadku ciężarnych, u których zostaje rozpoznana choroba onkologiczna. Opracowane przez zespół ekspertów standardy właśnie zostały opublikowane.

Każdego roku w Polsce u około 250-500 kobiet nowotwór jest diagnozowany  w trakcie ciąży lub do roku po jej rozwiązaniu. Niestety lekarze obserwują stały wzrost liczebności tej grupy. Dzieje się tak z powodu wzrostu zachorowań na choroby onkologiczne, późnego macierzyństwa oraz występowania nowotworów w coraz wcześniejszym wieku.Pomimo prowadzonych działań informacyjnych kobiety w takiej sytuacji nadal często stawiane są przed dramatycznym wyborem: życie moje czy dziecka? Na szczęście tak nie musi być. Zarówno badania naukowe, jak i doświadczenie specjalistów (polscy lekarze są światowymi pionierami w tej dziedzinie!) pokazuje, że w ciąży można leczyć się onkologicznie i urodzić zdrowe dziecko.

Aby zadbać o kobiety w tym szczególnym dla nich okresie Fundacja Rak’n’Roll wyszła z inicjatywą opracowania standardów postępowania w przypadku ciężarnych, u których zostaje rozpoznana choroba onkologiczna. Pod przewodnictwem prof. Mirosława Wielgosia, Rektora Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Kierownika I Katedry i Kliniki Położnictwa i Ginekologii, Konsultanta Krajowego w dziedzinie Perinatologii, Prezesa Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników oraz prof. Macieja Krzakowskiego, Konsultanta Krajowego w dziedzinie Onkologii, 25 ekspertów w dziedzinie onkologii, ginekologii i położnictwa przez 1,5 roku pracowało nad "Standardami postępowania diagnostyczno-terapeutycznego u kobiet w ciąży chorych onkologicznie". Właśnie opublikowano ostatnią część dokumentu, tym samym zaczyna on obowiązywać.

Oczekujemy, że Standardy upowszechnią wiedzę na temat prowadzenia ciąży z równoległym leczeniem onkologicznym, wskażą konkretne wyspecjalizowane ośrodki, w których leczone mogą być „Boskie Matki” oraz zwrócą uwagę na, uśpioną w przypadku ciężarnych, czujność onkologiczną” mówi prof. Mirosław Wielgoś, Rektor Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Kierownik I Katedry i Kliniki Położnictwa i Ginekologii, Konsultant Krajowy w dziedzinie Perinatologii, Prezes Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników.

Fundacja Rak’n’Roll od początku istnienia prowadzi aktywne działania na rzecz poprawy sytuacji młodych kobiet, u których w ciąży zostaje zdiagnozowany nowotwór. „Od 2015 roku prowadzimy Program kompleksowej opieki dla kobiet w ciąży chorych na raka „Boskie Matki”, z którego skorzystało do tej pory ponad 100 kobiet. W ramach Programu podopieczne otrzymują bezpłatną pomoc onkologiczną, ginekologiczno-położniczą, psychologiczną, dietetyczną, rehabilitacyjną i urodową” mówi Marta Ozimek-Kędzior, członek zarządu Fundacji, koordynatorka programu. „Pomoc kobietom w ciąży chorym na raka jest programem misyjnym Fundacji, spełnieniem marzenia naszej założycielki - Magdy Prokopowicz, która po własnych doświadczeniach, walce o możliwość leczenia onkologicznego i zachowania ciąży, postanowiła głośno mówić o tym, że „z rakiem można żyć, a nawet życie dawać” - dodaje Ozimek-Kędzior.

Opieka oferowana w ramach Programu jest bezpłatna. Fundacja Rak’n’Roll na bieżąco zbiera fundusze na jego funkcjonowanie. Każdy może wesprzeć Program wpłacając środki na fundacyjne konto „Boskie Matki” nr : 57 1140 2017 0000 4902 1308 7103.

RNR (1).jpg

Boskie Matki Fundacja RaknRoll 1.jpg

Pierwszy rok działania programu Boskie Matki! Dzień Boskich Matek

Od 2015 roku, 6 października obchodzimy jako „Dzień Boskich Matek”, na znak wsparcia dla kobiet w ciąży, które chorują onkologicznie. Ich liczba rośnie z roku na rok.Fundacja Rak’n’Roll działa czynnie na rzecz poprawy sytuacji ciężarnych z nowotworem. W ramach Programu kompleksowej opieki dla kobiet w ciąży chorych na raka „Boskie Matki” udzieliliśmy pomocy 57 podopiecznym i powitaliśmy na świecie 49 „Boskich Dzieci”. Dziś inaugurujemy wraz z ekspertami „Standardy postępowania terapeutycznego u kobiet w ciąży chorych onkologicznie” skierowane do środowiska ginekologów i onkologów.
Kule kolorowej energii dla Pacjentów Centrum Onkologii: remont największej poczekalni zakończony!

Każdego tygodnia ok. 1500 Pacjentów z całej Polski oczekuje na wizytę w Poradni Onkologicznej warszawskiego Centrum Onkologii - Instytutu. Do tej pory było to miejsce ciemne, które nie napawało optymizmem. Tymczasem eksperci wskazują, że odpowiednio dobrane kolory i projekt wnętrza mają korzystny wpływ na samopoczucie Pacjenta onkologicznego i jego nastawienie do przejścia przez raka. Fundacja Rak'n'Roll-Wygraj Życie! oddaje do użytku jasną, funkcjonalną przestrzeń przyjazną Pacjentom.
Rak'n'Roll podsumowuje 2016r.!

Kolejne dwanaście miesięcy za nami! To był niezwykły rok, pełen dobrej energii i ważnych wydarzeń. W 2016 roku pomogliśmy 58 Podopiecznym w zebraniu prawie 1 900 000 zł na przejście przez raka, zorganizowaliśmy 100 warsztatów pięknościowych dla 450 kobiet w trakcie leczenia i po terapii, uruchomiliśmy program pomocy dla osób po raku, otoczyliśmy opieką 60 kobiet w ciąży chorych na raka i powitaliśmy na świecie 49 boskich dzieci (na resztę czekamy!), przerobiliśmy 22 000 przesyłek z włosami na peruki! Było też ciekawie. Grupa Kolarska WigRak przejechała #dlaJAJ Tour de Pologne na Wigry 3. Pokonując kilometry mówili o profilaktyce nowotworów jądra.