iPoRaku rusza w Polskę

Published

Ogłaszamy nabór chętnych (kobiet i mężczyzn) do wzięcia udziału w programie iPoRaku. To program wsparcia dla osób, które powróciły do zdrowia lecz nie potrafią powrócić do życia. Druga edycja programu została rozszerzona i obejmuje Warszawę, Kraków, Wrocław, Katowice, Poznań i Gdańsk.

„Wyzwania codziennego życia po chorobie, po wielu miesiącach trudnego i wyczerpującego leczenia onkologicznego, ograniczeniach fizycznych, emocjonalnej słabości, życia w stresie i ogólnej bezsilności, z oszpeconą urodą, nadszarpniętym poczuciem kobiecości i własnego wizerunku okazały się być bardzo trudne do podjęcia, mimo szczęśliwego powrotu do zdrowia.”

Anastazja, uczestniczka I edycji Programu iPoRaku

Oficjalne dane podają, że u 25% osób, które po zakończonym leczeniu onkologicznym otrzymują informację o remisji choroby, około pół roku po pozytywnej diagnozie, stwierdza się zespół stresu pourazowego (PTSD) i/lub depresję. Właśnie mija rok od uruchomienia iPoRaku, programu wsparcia dla osób, które wróciły do zdrowia po chorobie nowotworowej lecz potrzebują pomocy, by ułożyć swoje życie na nowo. W pilotażu wzięło udział 15 kobiet, dzięki którym dowiedzieliśmy się jeszcze więcej na temat potrzeb osób po chorobie.

W ramach projektu uczestniczki mogły wziąć udział w warsztacie grupowym, prowadzonym przez psychoonkolog Katarzynę Borowicz, pt.: „Blaski i cienie życia po chorobie nowotworowej”, psychoterapii prowadzonej metodą EMDR, warsztacie predyspozycji osobistych Discovery Insights, indywidualnych konsultacjach zawodowych (ustalanie ścieżki kariery) prowadzonych przez firmę Hudson, warsztatach prowadzonych przez specjalistkę ds. wizerunku – Ulę Kamińską, warsztatach pięknościowych, konsultacjach dietetycznych oraz skorzystać z zajęć sportowych w ramach bezpłatnego karnetu do siłowni dla kobiet Ms Sporty.

Co przyniósł program iPoRaku?

„Udział w projekcie przede wszystkim dodał mi sił na pokonywanie tego trudu, stanowił wsparcie w każdej sferze życia, która tego potrzebowała: psychicznej, fizycznej, emocjonalnej, zawodowej, towarzyskiej.
Najcenniejsze okazały się spotkania z psychoonkologiem w grupie osób, które przeszły to samo doświadczenie. Bliskość i ogromne poczucie zrozumienia dodawały mi odwagi i siły w budowaniu nowego życia - życia po chorobie. Dzięki tym spotkaniom także zaprzyjaźniłam się z innymi uczestniczkami projektu, z których każda ma swoją historię i jest inna, ale połączył nas kawałek wspólnego doświadczenia i odczuwania onkologicznej rzeczywistości, co było nieocenione. Te znajomości są dla mnie skarbem na przyszłość, bo wiem że znajdę w nich wsparcie, zrozumienie, wzmocnienie i radość.Warsztaty predyspozycji osobistych zmotywowały mnie i dodały pozytywnej energii w kształtowaniu i rozwijaniu drogi zawodowej, wzmocniły mój potencjał i nauczyły budowania dobrych relacji w pracy. Były wspaniałym, bardzo rozwojowym doświadczeniem. Warsztaty pięknościowe i wizerunkowe były balsamem dla nadszarpniętej kobiecej urody i zachwianego poczucia własnego piękna. Dzięki nim mogłam na nowo poczuć się atrakcyjna, a co za tym idzie pewna siebie. Nauczyłam się też o tę atrakcyjność dbać. Także zajęcia na siłowni wzmocniły pewność siebie, bo przecież ruch to zdrowie i dały poczucie większej kontroli nad słabościami swojego ciała. Gdyby nie "iPoRaku" pewnie długo zwlekałabym z podjęciem aktywności fizycznej, tłumacząc się brakiem siły i tym, że to za wcześnie, obrosłabym w tłuszcz i tyle. Całoroczny karnet był motywującym zobowiązaniem, a fachowa opieka trenerów nie pozwalała na niebezpieczne obciążenia. Za udział w "iPoRaku" jestem ogromnie wdzięczna Fundacji Rak'n'Roll – Wygraj Życie!, ponieważ gdyby nie on, znacznie dłużej "zbierałabym się" do nowego życia w nowej jakości.”

Anastazja, uczestniczka I edycji programu iPoRaku

Pośród głosów zadowolenia i podziękowań, od uczestniczek pilotażowej edycji programu, wybrzmiała też prośba, aby poszerzyć jego zakres o spotkania z seksuologiem. Panie zwróciły uwagę, że ta sfera ich życia została mocno zmieniona i dotknięta przez chorobę, w związku z czym potrzebują pomocy w odnalezieniu się w nowej rzeczywistości. Nie pozostając głuchymi na te sugestie, podjęliśmy decyzję, o włączeniu tego typu porad do wachlarza pomocy, z której będzie można skorzystać w następnych edycjach projektu.

Co obejmuje program iPoRaku?
Osoby zakwalifikowane do udziału w programie wezmą udział w warsztatach „Blaski i cienie życia po chorobie nowotworowej”, które mają na celu wzmocnić wiarę i nadzieję na satysfakcjonujące życie po leczeniu oraz wskazać sposoby radzenia sobie z „cieniami” nowej, pochorobowej rzeczywistości. Uczestnikom, którzy po udziale w warsztatach będą chcieli nadal kontynuować pracę nad sobą zapewnimy opiekę psychotraumatologiczną, czyli przejście indywidualnej terapii traumy metodą EMDR. Ponadto w ramach programu odbędą się spotkania prowadzone przez specjalistów z firmy Hudson, jak również ustalanie indywidualnych ścieżek kariery we współpracy. Dla osób, które będą odczuwały potrzebę i będą miały chęci udostępnimy możliwość uczestniczenia w spotkaniach z seksuologiem, zajęciach sportowych, konsultacjach ze specjalistą ds. wizerunku, warsztatach urodowych, a także sesjach coachingowych.

Jak zgłosić się do programu?
Program iPoRaku jest dla osób, które minimum pół roku a maksimum 5 lat temu zakończyły leczenie. Aby zgłosić się do programu wystarczy wysłać swoją historię do koordynatorki projektu - Marty Szklarczuk, e-mail: marta.szklarczuk@raknroll.pl

Program „iPoRaku” w całości jest finansowany z grantów oraz darowizn. Realizację programu można wesprzeć, wpłacając datki na konto iPoRaku:
Fundacja Rak'n'Roll, mBank 29 1140 2017 0000 4502 1309 2459

W tym roku, dzięki zaangażowaniu akcji społecznej #watchyourboobs, w ramach której aktywne dziewczyny zachęcają inne, mniej lub bardziej aktywne dziewczyny, żeby bliżej przyjrzały się swojemu zdrowiu, firma Femi Stories zaprojektowała i wyprodukowała wyjątkową koszulkę promującą akcję #watchyourboobs. Koszulka została wyprodukowana w limitowanej serii 100 sztuk, a całkowity dochód z jej sprzedaży będzie przeznaczony na kampanię „iPoRaku”.

Realizacja programu „iPoRaku” jest możliwa dzięki wsparciu:
Discovery Insights, Hudson, Miss Sporty, Polskie Towarzystwo Terapii EMDR, Roche, Wizerunek i Styl Ula Kamińska, Kamila Fazli – Dietetyk Kliniczny, Sephora, Femi Stories, #watchyourboobs

Copy as a Plain Text

Related Stories

Rusza program iPoRaku.pl!

ago

Rak daje w kość, ale życie po raku to dopiero wyzwanie. Po latach wysiłku i skupienia na walce przychodzi… pustka. Wygrana, więc trzeba się cieszyć, ale nie wiadomo, co dalej. Nie wiadomo, jak żyć.Rusza pilotaż programu „iPoRaku”, który pomoże ozdrowieńcom przepracować traumę i ruszyć w dalsze życie.

Badanie USG piersi w ciąży – nowe zalecenia ekspertów

ago

Rak piersi u kobiet w ciąży jest diagnozowany nawet do 7 miesięcy później niż w grupie kobiet nieciężarnych, co dramatycznie pogarsza rokowania.  Z inicjatywy Fundacji Rak’n’Roll nad nowym i rosnącym problemem pochylili się eksperci ginekolodzy i onkolodzy. Wypracowane wspólnie zalecenia odnośnie badania USG piersi w czasie ciąży wchodzą w życie w Dzień Boskich Matek.
Check your inbox for a subscription confirmation email.
By confirming your subscription you will receive the latest content published on this website and consent to your information being securely processed and stored.