Ogłoszenie kampanii oraz premiera „KRS 0000 338 803” zbiega się z obchodami Światowego Dnia Walki z Rakiem. Podjętymi działaniami fundacja chce m.in. przekonać do głośnego powiedzenia, że można przejść przez raka, można z nim żyć dobrze a nawet szczęśliwie.  Rak staje się codziennością. Coraz częściej pytaniem jest już nie czy, ale kiedy zostanie postawiona diagnoza. Dzięki postępowi medycyny i coraz większej społecznej świadomości, nowotwory można traktować jako choroby przewlekłe. Czas więc zmienić sposób mówienia o raku i spróbować z nim żyć, przykładowo ciesząc się spotkaniami z najbliższymi.

4 lutego, Światowy Dzień Walki z Rakiem
To dzień każdego, kto został doświadczony przez tę chorobę, zarówno osób chorych, jak i ich bliskich i znajomych. Powoli staje się to dzień każdego z nas, bo doszliśmy do takiego momentu, w którym większość spotkała się z rakiem. W ciągu ostatnich trzech dekad, liczba zachorowań na raka wzrosła dwukrotnie[1], a zgodnie z przewidywaniami ekspertów będzie nadal rosła. Szacuje się, że na nowotwór złośliwy zachoruje w ciągu swego życia co czwarty mieszkaniec Polski[2].   Na szczęście, ciągły rozwój medycyny i intensywne badania sprawiają, że coraz więcej osób wraca do zdrowia, a choroba nowotworowa została uznana chorobą przewlekłą. Im wcześniej jest zdiagnozowana, tym skuteczniejsze leczenie. Przykładowo, pięcioletnie przeżycie w przypadku wczesnych stadiów raka piersi to ok. 90%. Podobnie jest w przypadku czerniaka, skuteczność leczenia tej choroby we wczesnym stadium wynosi ok. 90%. W przypadku raka jądra, sukces terapeutyczny dotyczy niemal 100% chorych zdiagnozowanych we wczesnym stadium. Do osiągnięcia takich wyników jest potrzebna czujność onkologiczna oraz aktywne działania profilaktyczne.

Przelej KRS 0000 338 803 na zdrowie
W przełamaniu tabu związanego z działalnością fundacji pomaga w tym roku hasło zwrócone w stronę procentów. Rak’n’Roll podkreśla, że do szczęścia potrzebne są procenty, jednak inne niż może nam się wydawać. – Fundacja robi bardzo dużo ważnych, ciekawych i po prostu fajnych działań na rzecz pacjentów onkologicznych oraz profilaktyki raka, ale oczywiście potrzebujemy rozgłosu, żeby te działania były szerzej znane – mówi Jacek Maciejewski, Strażnik Marki Fundacji Rak’n’Roll. W tym roku skorzystaliśmy z uprzejmości i fachowości browaru Inne Beczki. W ten sposób powstało piwo bezalkoholowe. Tym samym zwracamy uwagę, że procenty są nam potrzebne, ale nie te w piwie. 1% to dla nas podstawa finansowania naszych działań pomocowych. Nie ma Rak’n’Rolla bez procentów – podkreśla Maciejewski.

Kontraktowy browar rzemieślniczy Inne Beczki uwarzył dla Fundacji piwo o nazwie „KRS 0000 338 803”. Co ważne, piwo jest bez alkoholu, a więc bez procentów, bo są one potrzebne gdzieś indziej. Etykieta umieszczona na butelce informuje dokładnie o tym jak wesprzeć fundację, a dodatkowo, została zaprojektowana tak, aby w prosty i szybki sposób zapamiętać nazwę produktu, którą należy później wpisać w deklaracji podatkowej.
Bezalkoholowe piwo wraz z informacją o akcji zostanie rozdystrybuowane w popularnych lokalach gastronomicznych w całym kraju. Kampanii „Nie ma Rak'n'Rolla bez procentów” towarzyszyć będzie cykl wydarzeń wspierających w największych miastach Polski. Na potrzeby akcji stworzone zostaną też tematyczne plakaty. Twarzami kampanii zostali podopieczni Fundacji Rak’n’Roll.
W realizację projektu zaangażowały się pro bono agencje Grey Warszawa oraz Cohn&Wolfe, a także dom produkcyjny Shootme, dom mediowy MediaCom i platforma IndaHash. Aby dowiedzieć się więcej o kampanii 1% [link]

Działalność Fundacji mierzona w procentach
Rak’n’Roll w swoich działaniach skupia się na wygrywaniu życia i jego celebrowaniu w codziennych chwilach. Podopiecznym pomagamy żyć dobrze, godnie i szczęśliwie pomimo raka. Nasza Założycielka Magda Prokopowicz mówiła – Nowe życie zaczyna się każdego ranka. I choć Magdy z nami dziś nie ma, wiemy że każdy dzień z chorobą przeżyła na maksimum, robiąc to co kochała.

Działań Fundacji nie byłoby bez procentów. Dzięki zeszłorocznej zbiórce zrobiliśmy wiele ważnych rzeczy, m.in.:
- wsparliśmy chorych w przejściu przez raka, ale wcześniej w przejściu przez system opieki zdrowotnej. Takich podopiecznych w 2017 roku mieliśmy 70.
- zapewniliśmy opiekę psychoonkologa dla chorych i ich rodzin. W 2017 r. udzieliliśmy ponad 600 godz. bezpłatnych konsultacji,
- zapewniliśmy kompleksową opiekę Boskim Matkom – kobietom w ciąży chorym na raka – objęliśmy opieką 48 kobiet w 2017 r., powitaliśmy na świecie 52 dzieci,
- wsparliśmy tych, którzy są już iPoRaku i potrzebują wsparcia, by ruszyć dalej w życie – w drugiej edycji programu bierze udział 60 ozdrowieńców,
- utkaliśmy peruki i przekazaliśmy je 452 kobietom w trakcie chemioterapii,
- zorganizowaliśmy warsztaty urodowe i rękodzieła dla chorych. W 2017 r. w warsztatach wzięło udział 300 osób,
- tchnęliśmy życie w poczekalnię poradni onkologicznej warszawskiego Centrum Onkologii – nie jest już miejscem szarym, ciemnym i przygnębiającym,
- przeprowadziliśmy badania dot. profilaktyki raka piersi – raport będzie podstawą do zrobienia kampanii w tym roku,
- uruchomiliśmy też Radio Rak’n’Roll, zrobiliśmy mural z okazji Dnia Boskich Matek – jeden z najpiękniejszych w Warszawie na Wroniej 50.

Fundacja przyciąga świetne inicjatywy – w zeszłym roku Soul Food przygotował dla nas Rak’n’Roll Burgera, natomiast perfumeria Mo61 we współpracy z Podopiecznymi Fundacji, pierwszy zapach onko-przyjaciół.

[1] Krajowy Rejestr Nowotworów, Nowotwory złośliwe ogółem
[2] PEX PharmaSequence Sp. z o.o., Dostęp pacjentów onkologicznych do terapii lekowych w Polsce na tle aktualnej wiedzy medycznej

poster try — poziom.jpg

NBRR6138_Procenty_roll-up_85x200_90dpi.png

KRS0000338803.jpg

Zrób rakowi wspak! Zapraszamy na bezpłatne badania

27 czerwca rozpoczynamy wspólną akcję z Nationale-Nederlanden „Zrób rakowi wspak!”. Spotkajmy się w Szczecinie, Koszalinie, Słupsku, Gdyni lub Gdańsku. W czterech mobilnych gabinetach będzie można zrobić USG piersi lub jąder, a także obejrzeć znamiona!