W Rak'n'Roll gramy z życiem!

13 października rusza Radio Rak’n’Roll, pierwsza rozgłośnia radiowa grająca z życiem dla życia! Kula dobrej energii, muzyka optymistyczna, ale też niegrzeczna, atrakcyjna dla każdego, kto lubi moc lub jej potrzebuje. Szukajcie na platformie Open FM!

Kiedyś pewna bystra obserwatorka działalności Fundacji napisała, że powstaliśmy z dobrej energii pięknej kobiety i z miłości pewnego copywritera do rocka. Nazywamy się Rak’n’Roll. Muzyka jest w naszym DNA – mówi Jacek Maciejewski, strażnik marki Rak’n’Roll. Radio jest muzyczną emanacją charakteru Fundacji. Gramy muzykę z życiem, z pazurem. Miotamy kule pozytywnej energii.

Muzyka ma wielką moc wyzwalania siły i dobrej energii. Jest źródłem, z którego czerpiemy w każdym momencie życia. Radio Rak’n’Roll daje dobrą energię i jest dla każdego kto potrzebuje mocy na co dzień. W zdrowiu i w chorobie. Bo muzyka od wielu lat z powodzeniem jest też stosowana jako wsparcie terapii onkologicznej. Dobrze dobrane dźwięki wzmacniają pozytywne doznania, ale też potrafią chorego wyciszyć, łagodzić poczucie lęku i niepokoju. Muzyka pomaga także radzić sobie z trudnymi sytuacjami – mówi Małgorzata Ciszewska-Korona, psychoonkolog Fundacji Rak’n’Roll. Komu z nas nie zdarzyło się krzyczeć wraz z mocną rockową muzyką? Dla osób zmagających się z nowotworem może być pretekstem, by wyrazić emocje związane z chorobą czy leczeniem. To doświadczenie niezwykle oczyszczające, dobrze wpływające na samopoczucie i dające moc - dodaje.

Pomysł powstał w agencji Communication Unlimited, dzięki której Fundacja trafiła w otwarte ramiona platformy Open FM, największej muzycznej aplikacji mobilnej, należącej do Wirtualnej Polski. CU przygotowała także komunikację Radia RnR, natomiast przygotowaniem i realizacją kanału radiowego zajęła się redakcja Open FM. W projekt zaangażowało się także Halo Productions Studio Dźwiękowe. Ze współpracy wszystkich zespołów powstała unikalna playlista.

Ideę współpracy z Fundacją Rak’n’Roll przyjęliśmy z entuzjazmem. W Open FM staramy się być jak najbliżej naszych słuchaczy i ich emocji. Pomysł na Radio Rak’n’Roll znakomicie wpisuje się w tę filozofię – mówi Kuba Ambrożewski z Open FM. Działalność Fundacji jest nam znana od wielu lat, więc postrzegamy możliwość współtworzenia tak zacnej inicjatywy jako ogromne wyróżnienie. W Radiu Rak’n’Roll znalazła się muzyka z charakterem i dobrą energią – od klasycznego rocka The Rolling Stones czy AC/DC po świeżą alternatywną krew w postaci Arctic Monkeys lub Kasabian. Nie zabraknie też wielkich rock’n’rollowych hymnów. Od takich utworów jak „I Love Rock’n’Roll”, „We Will Rock You” czy „It’s Only Rock’n’Roll” zaczęliśmy kompletowanie playlisty – ujawnia Karol Szczęśniak z redakcji Open FM. W efekcie powstała stacja, której po prostu świetnie się słucha.

Jak znaleźć Radio Rak’n’Roll?
W każdym smartfonie, tablecie, czy na desktopie – szukaj aplikacji open.fm, z listy wybierz Radio Rak’n’Roll i gdziekolwiek jesteś odbieraj nasze kule energii! Zaznacz gwiazdkę, żeby było łatwiej znaleźć następnym razem – będziemy się starać, żebyś wracał.

Love, Peace & Rak’n’Roll!

***
Fundacja Rak’n’Roll – Wygraj Życie! zmienia schematy myślenia o chorobie nowotworowej i działa na rzecz poprawy jakości życia chorych na raka. Od 8 lat pomagamy godnie przechodzić chorobę nowotworową, żyć dobrze i z radością. Tworzymy programy, które są odpowiedzią na luki w systemie, a dotyczą potrzeb chorych i ich bliskich. Mówimy o raku rzeczowo i odważnie, przełamujemy tabu, uświadamiamy, a przede wszystkim - dajemy energię do przejścia przez chorobę. Jeśli słyszałeś o fundacji założonej przez Magdę Prokopowicz – to właśnie Rak’n’Roll! Więcej o programach Fundacji: www.raknroll.pl

Open FM to platforma radia internetowego Wirtualnej Polski, oferująca dostęp do blisko  150 internetowych stacji radiowych, zróżnicowanych pod względem gatunku muzycznego, nastroju czy pory dnia.  W wersji mobilnej radio jest dostępne bezpłatnie na systemach operacyjnych Android i iOS. Według badania Megapanel Gemius/PBI z  września 2017 r. aplikacja mobilna Open FM jest najpopularniejszą aplikacją muzyczną w Polsce, docierając do 849 tys. real users miesięcznie. Serwis posiada też wersję desktopową pod adresem www.open.fm oraz niezależną aplikację desktopową do pobrania ze strony.

Communication Unlimited to agencja zintegrowanego marketingu. Oferuje pełny zakres usług: od opracowania strategii marki, poprzez koncepcje kreatywne, ich realizację we wszystkich kanałach komunikacji, po analizę, planowanie i zakup mediów. www.commu.pl

FB_rado_RnR_-1200x628.png

Pop_radio_RnR_600x600.png

Coś do nich mam! Rak’n’Roll startuje z kampanią społeczną zachęcającą do badania swoich cycków!

Polki nie badają piersi! Boją się wyniku, ale też wstydzą się swoich cycków!* W zmianie nastawienia do tego tematu pomoże im zupełnie nowy produkt – żel dopasowany do każdego kształtu piersi, którego wystarczy użyć raz w roku oraz nowy BOT o nazwie „BOOBlabla” dostępny na Messengerze. Dzięki niemu, Polki w prosty sposób będą mogły umówić się na dofinansowane badanie USG piersi w gabinetach w całej Polsce. W Dzień Zdrowia Piersi Fundacja Rak’n’Roll startuje z nową kampanią „Coś do nich mam!”. Skupia się w niej na potwierdzaniu zdrowia piersi i namawia do dbania o swoje cycki, na takiej samej zasadzie jak w przypadku pielęgnacji paznokci czy cery. Zdaniem organizatorów akcji badanie USG piersi powinno być takim samym kobiecym rytuałem jak wizyta u kosmetyczki.
Badanie USG piersi w ciąży – nowe zalecenia ekspertów

Rak piersi u kobiet w ciąży jest diagnozowany nawet do 7 miesięcy później niż w grupie kobiet nieciężarnych, co dramatycznie pogarsza rokowania.  Z inicjatywy Fundacji Rak’n’Roll nad nowym i rosnącym problemem pochylili się eksperci ginekolodzy i onkolodzy. Wypracowane wspólnie zalecenia odnośnie badania USG piersi w czasie ciąży wchodzą w życie w Dzień Boskich Matek.
Wsparcie medycyny estetycznej w niwelowaniu powikłań terapii onkologicznej

Leczenie onkologiczne może wiązać się z powikłaniami, które wpływają na samopoczucie chorego. Terapia często wiąże się z amputacją, zostawia blizny, wywołuje problemy skórne czy uszkodzenia nerwów. Zabiegi medycyny estetycznej mogą pomóc w większości przypadków. Jednak wiedza na ten temat nadal jest nikła i lekarze często odmawiają zabiegu osobom z doświadczeniem onkologicznym. Dlatego wraz z ekspertami Kliniki Estell rozpoczynamy akcję #odNOWAzESTELL.
Zrób rakowi wspak! Zapraszamy na bezpłatne badania

27 czerwca rozpoczynamy wspólną akcję z Nationale-Nederlanden „Zrób rakowi wspak!”. Spotkajmy się w Szczecinie, Koszalinie, Słupsku, Gdyni lub Gdańsku. W czterech mobilnych gabinetach będzie można zrobić USG piersi lub jąder, a także obejrzeć znamiona!